NATUUR EN OMGEVING
Het zorg dragen voor de natuur en ons milieu wordt steeds belangrijker. Om deze belangrijke zorg over te dragen aan onze kinderen, is het belangrijk dat zij hier op jonge leeftijd affiniteit mee hebben en ontwikkelen. Kinderen met groene vingers, worden sel ontdekt. Hier vindt u erg leuke/uitdagende activiteiten die deze intrinsieke zorg kunnen bewerkstelligen.
Activiteitenserie: Groene vingers
Bestemd voor de groepen: 8
Aantal deelnemende leerlingen: nader te bepalen
Locatie: Klaslokaal
Groene vingers bundelt een waaier aan activiteiten die kinderen stimuleren om met planten te experimenteren. Met de benodigde middelen kun je kinderen laten voelen, ruiken, proeven en verwonderd zijn over groei- en bloeiprocessen in de natuur.
Doel:
- Woordenschat bevorderen
- Kunnen organismen en gangbare materialen ordenen aan de hand van eenvoudige, zelf gevonden criteria
- In verband met voortplanting van mensen en dieren, kunnen illustreren dat een levend wezen steeds voortkomt uit een ander levend wezen van dezelfde soort
- Bij zichzelf aangeven welk lichaamsdeel in staat is voor het horen, zien, ruiken, proeven en voelen
- Goeden gewoonten tonen in hun dagelijkse hygiëne
- Weten dat ze door de inname van sommige producten en planten ziek kunnen worden
- Tonen een houding van zorg en respect voor de natuur
- Tonen een explorerende en experimenterende aanpak om meer te weten te komen over de natuur
- Van technische systemen die ze zelf vaak gebruiken, aangeven of ze gemaakt zijn van metaal, steen, hout, glas, papier, textiel of kunststof
Na elke les krijgen de deelnemers aan de activiteit flesje water, fruit en/of een gezonde hapje
Bloemetjes en Bijtjes is een leerlijn die zich richt op de lente. Alles wat groeit en b loeit, is tijdens deze leerlijn het algemene thema. Er wordt ingespeeld op bloemen, op zaadjes in de grond, op vogels en hun eitjes en meer. De leerlingen kweken bloembollen, zaaien zaadjes, bekijken het broedproces van een kip en ei op de televisie. Ze leren liedjes, maken werkbladen en knutselen. Naast deze zaken wordt er ook ingestoken op het vergroten van de woordenschat van de leerlingen.
Tijdens deze lessenreeks staat de dierentuin centraal. De leerlingen leren herkennen, categoriseren en maken hun eigen dieren door middel van knutselopdracht. Bij elke les staat er een thema centraal zoals: wie leven er in de dierentuin? Hoe leven de dieren? Hoe ziet hun hok er uit? De kinderen leren door verschillende activiteiten meer over de dieren en hun leefomgeving. De lessen kunnen naar eigen invulling aangepast worden.
Tijdens deze lessenreeks staat het seizoen herfst centraal. Aan de hand van verschillende behandeld. Door middel van verhaaltjes, gedichtjes en filmpjes wordt het thema nog duidelijker gemaakt. Vervolgens krijgen de leerlingen een leuke knutselopdracht die met het thema te maken heeft. Zo maken zij hun eigen handenboom en hun eigen waxinelichthoudertje.
De Kleine Wijzer is een activiteitenmap voor groep 1 en 2. De Kleine Wijzer bestaat uit acht thema’s met leuke en zinvolle activiteiten. Elke thema is opgedeeld in vier aspecten. De kinderen maken op een leuke en speelse manier kennis met wereldoriëntatie. Zij leren de werking van de verschillende onderdelen van hun lichaam, leren te zorgen voor zichzelf, de natuur en anderen. De thema’s in kleine wijzer zijn erg herkenbaar voor de kinderen.
Binnen de lessenreeks Natuur en Omgeving wordt er ingegaan op verschillende thema’s die te maken hebben met aspecten van de natuur en de leefomgeving van de leerlingen. De leerlingen gaan onder andere aan de slag met de seizoenen, het water, verschillende vogels, voedselketens en plantjes.
Zinvolle Zintuigen is een leerlijn waarbij leerlingen kennismaken met de verschillende zintuigen van het menselijk lichaam. De leerlingen krijgen informatie over de werking van de zintuigen en de organen. Zij gaan verschillende proefjes uitvoeren waarbij zij ervaren hoe de zintuigen werken, ze zullen bezig zijn met proeven, ruiken, voelen, horen en zien. Daarnaast leren de leerlingen ook hoe het ‘zesde’ zintuig werkt, namelijk het evenwicht.
De leerlingen gaan op een actieve manier aan de slag met het ontdekken en ervaren van de verschillende zintuigen. Aan het eind van de lessenreeks doen de leerlingen en proefjescircuit waarbij ze met alle zintuigen bezig zijn.
De leerlijn Zinvolle Zintuigen is beschikbaar voor groep 1/2 en groep 3 t/m 5.
Vraag meer informatie aan over natuur en omgeving.
- aanmelden